Kedvezmények Önkormányzatok számára energiahatékonysági beruházások után!
2021. március 19. írta: Simon I.

Kedvezmények Önkormányzatok számára energiahatékonysági beruházások után!

Olvasási idő: 5 perc

A 2021. január 1-től elindult Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben, a 2021-től aktivált energiahatékonysági beruházások után elért megtakarítások segítségével az Önkormányzatok sok milliós költségeket tudnak megtakarítani! Mégis hogyan? A következő pár percben megmutatom!

Mit jelent pontosan ez az Önkormányzatok számára?

Az önkormányzatok szerencsére egyre gyakrabban és tudatosabban végeznek energetikai korszerűsítéseket, pl. világításkorszerűsítés, szigeteléscsere, fűtési rendszer stb. Ezáltal csökkennek az energiaköltségeik, és a környezetet is óvják.

Ilyen beruházások után éves szinten kimutatható számszerűleg az energiamegtakarítás GJ-os mértékegységben, ami után 2021-től nagyon magas kedvezmények járnak, sokszor a beruházások értének 30-70 %-nak megfelelő! A beruházás költségeit sokszor pályázati forrásokból fedezik bizonyos mértékben, de ez sem akadálya az új EKR-ben való részvételnek, és a kedvezmények igénybevételének!

Nézzünk egy egyszerű példát. Van egy beruházás, ami után az éves megtakarítás 1 000 GJ. A pályázat 50 %-os forrást biztosított. Az 1 000 GJ 50 %-ának megfelelő kedvezményt érvényesíthetik!

Kik ennek a rendszernek a kötelezettei?  Kik fogják átvenni a hitelesített, auditált megtakarításokat?

Villamos energia vagy földgáz vagy közlekedés célú üzemanyag energiakereskedők és/vagy egyetemes szolgáltatók, akik végső felhasználók számára értékesítenek.

Milyen projektek elszámolhatók?

Fűtés-hűtés korszerűsítés

Nyílászáró csere

Hulladékhő hasznosítás

Technológiai korszerűsítés

Gépészeti hőszigetelés

Szerver-csere

Világításkorszerűsítés

E-autó/Hibrid autó csere

Egyéb

Milyen projektek nem elszámolhatóak?

Napelem és további alternatív energia előállító egységek, mert ezek nem növelik az energiahatékonyságot, csak másból fedezik ugyanazt az energiamennyiséget.

Mi a folyamata az elért megtakarítás értékesítésének?

  1. Energiahatékony beruházások átbeszélése, előzetes kalkulációk elvégzése szakértők bevonásával, hogy milyen projekteket lenne érdemes kivitelezni
  2. Beruházás elvégzése
  3. Beruházás után a hitelesítéshez szükséges audit elvégzése hivatalos energetikai auditor által (ebben tudunk mi segíteni)
  4. Hitelesített megtakarítás értékesítése szakértők segítségével (ebben tudunk mi segíteni)

Miben tudunk mi Önnek pontosan segíteni?

Beruházások megvitatásában, kiválasztásában 

- A beruházás után elért megtakarítások jogszabálynak megfelelő hitelesítésében, auditálásában

- A hitelesített megtakarítások hivatalos, szakszerű és magas áron történő értékesítésében

 

A téma annyira fontos, annyira új, hogy a részleteket csak kevés szakértő ismeri, így minden ilyen esetben mindig konzultáljanak egy megfelelő energetikai tanácsadóval (ajánlom magam), hogy az elért megtakarítások után járó kedvezményekkel élni tudjanak!

Keressenek bátran és beszéljünk!

Simon István, energetikai tanácsadó

www.taokedvezmeny.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://energiahatekony.blog.hu/api/trackback/id/tr7516470546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása