Energetikai Szakreferens Kötelezettség Magyarországon
2021. március 22. írta: Simon I.

Energetikai Szakreferens Kötelezettség Magyarországon

Olvasási idő: 9 perc

Magyarországon a nagyobb energiafogyasztással rendelkező cégeknek 2017 óta független energetikai szakreferenst kötelező alkalmaznia! (Hazai Energiahatékonyságról szóló 2015. LVII. törvény és 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet módosítása és 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet (2017.))

A tapasztalatom szerint, ennek a cégek nagy része eleget is tett, de vannak olyan esetek, amikor a szervezet energiafogyasztása az évek alatt megnőtt, lehetséges, hogy 2017-ben még nem voltak kötelezettek,időközben azzá váltak, de erre nem figyeltek oda. Természetesen sokan pedig kiestek a kötelezettségből, ezért is érdemes évről-évre a fogyasztási adatokat megvizsgálni. Ismételjük át a fontosabb tudnivalókat:

Mit mond ki a jogszabály?

Záradék, Bekezdés, Jobbra, Bíróság, Szabály, Rendelet

400 000 kWh/év villamos energia vagy 100 000 m3/év földgáz energia vagy 3 400 GJ/év hőmennyiség energiafelhasználás feletti vállalatok kötelezettek energetikai szakreferens alkalmazására

Az energetikai szakreferens alkalmazásának célja:

- a nagyobb energiafogyasztású vállalatok energiahatékony működésének elősegítése

- a megvalósult energia megtakarítási intézkedések hitelesített elszámolása az EU felé

- MEKH adatszolgáltatás egységesítése (OSAP kiváltás 2018-ban??)

- energetikai beruházások adókedvezményének ellenőrzése

- Munkajogilag és társaság jogilag független energetikai szakreferenst szükséges igénybe vennie

- Ellenőrző szerv a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és részben a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal (MEKH)

Büntetés mértéke határidő után 200.000 – 2.000.000 Ft között, mely ismételten kiszabható a korábbi büntetés 150 %-ig!

Vállalati adatszolgáltatással kapcsolatos információk:

  1. a) Szakreferens a havi riportjai alapján éves jelentést készít a vállalatok számára, melyet a cégeknek meg kell jeleníteniük a weboldalukon minden év május 31-ig
  2. b) MEKH adatszolgáltatást (Ehat. 22/C §.) közvetlenül az energetikai szakreferenseknek kell lejelenteni (vállalat nevében), melyek a következőket tartalmazzák:

- Energia mérleg a három fő részterületre Épület, tevékenység (technológia) és szállítás

- Energia megtakarítási intézkedések Helyszín, beruházás típusa és költsége, várható és valós energia és egyéb megtakarítások (naturália és ktg-ben), CO2 megtakarítás, támogatással megvalósított-e, tervezett műszaki élettartam, üzembe helyezésdátuma, megtérülési idő

- Szemlélet formáló tevékenységek Szemléletformálási tevékenység jellege és leírása, helyszíne, tevékenység ismétlődésének gyakorisága, a program élettartama, aktív és passzív módon elért résztvevők száma

Adatszolgáltatás elmulasztása esetén maximum 1.000.000 Ft bírság szabható ki

Energetikai szakreferens feladatai:

Írás, Toll, Férfi, Szabadkézi Elemek, Papír, Ceruzák

„Figyelemmel kíséri a vállalkozás energiafelhasználásának változásait…”

„…valamint az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását.” „Gondoskodik a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról.”

„Javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal, energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban”

„Szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vesz a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, valamint az EN ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszer kialakításában és működésének figyelemmel kísérésében.”

„Ellátja az energia beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos, hatáskörébe utalt feladatokat.”

„Részt vesz a vállalkozás alkalmazottai energiahatékonysági szemléletének kialakításában.”

„Az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet számára havi jelentést készít tevékenységéről, az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet tárgyhavi energiafogyasztásának mértékéről és annak értékeléséről a korábbi fogyasztási adatok, beruházások,fejlesztések, valamint egyéb körülmények tükrében.”

„Összefoglaló éves jelentést készít az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet számára készített havi jelentések alapján a tárgyévet követő év május 15-ig a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről:”

„…közreműködik a 22/C.§ szerinti jelentés elkészítésében…”

Fontosabb Gyakran ismételt kérdések (forrás:enhat.mekh.hu):

Milyen jogszabályok vonatkoznak az energetikai szakreferensi tevékenységre?

Az energetikai szakreferens igénybevételi kötelezettségre, valamint a szakreferensi tevékenységre

  • az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény (a továbbiakban Ehat. tv.),
  • az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban Ehat. vhr.), illetve
  • a nagyvállalatok és az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek energiafelhasználásának mértékére, valamint energiamegtakarítására vonatkozó adatszolgáltatás rendjéről szóló 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet (a továbbiakban: 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet)
  • az energetikai auditálási és energetikai szakreferensi tevékenység folytatásával összefüggő díjakról szóló 16/2018. (XII. 21.) MEKH rendelet, vonatkozik.

 Ki lehet energetikai szakreferens?

Energetikai szakreferens természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet. Az energetikai szakreferens a Hivatal engedélye alapján láthat el energetikai szakreferensi tevékenységet. Az engedély határozatlan időre szól. 

  • Energetikai szakreferensi tevékenységet az a természetes személy folytathat, aki - büntetlen előéletű, - rendelkezik az Ehat. vhr. 12. melléklet „A” oszlopban meghatározott szakirányú végzettséggel, - rendelkezik legalább 3 év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal, - valamely közreműködő szervezet által szervezett energetikai auditori szakmai vizsgát teljesítette, - az energetikai szakreferensi tevékenység folytatására irányuló kérelmét a Hivatalnak benyújtotta, - a regisztrációs díjat megfizette. A tevékenység folytatására irányuló kérelem (MEKH_KERELEM_SZAKREF) letölthető a Hivatal energiahatékonysági honlapjáról.
  • Energetikai szakreferensi tevékenységet az a gazdálkodó szervezet folytathat, - amely az energetikai szakreferensek névjegyzékben szereplő természetes személyt munkaviszony keretében foglalkoztat, vagy ilyen személlyel munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban vagy társasági jogi jogviszonyban áll, - amely az energetikai auditálási tevékenység folytatására irányuló kérelmét a Hivatalnak benyújtotta, és - a regisztrációs díjat megfizette. A tevékenység folytatására irányuló kérelem (MEKH_KERELEM_SZAKREF_SZERV) letölthető a Hivatal energiahatékonysági honlapjáról. 4 Felhívjuk a figyelmet, hogy egy természetes személy energetikai szakreferens csak egy energetikai szakreferens szervezettel állhat a névjegyzékbe vételt megalapozó jogviszonyban. 

Mely szervezetek kötelezettek energetikai szakreferens igénybevételére? 

Az energetikai szakreferens igénybevételére az Ehat. tv. 1. § 16. pontja szerinti gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves végsőenergia-felhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, vagy 100 000 m3 földgázt, vagy 3 400 GJ hőmennyiséget. 

Hogyan kell értelmezni a tárgyévet megelőző 3 évre vonatkoztatott átlagfogyasztást újonnan alakult gazdálkodó szervezet esetén? 

Ha a gazdálkodó szervezet kevesebb mint 3 éve kezdte meg működését, akkor a törtidőszakra vonatkozó fogyasztási adatait kell éves szintre vetíteni és ez alapján az éves fogyasztási átlagot megállapítani. 

Az energiafelhasználási adatokba a PB-gáz és a gázolaj felhasználásának hőmennyiségét is be kell számítani? 

Amennyiben a PB-gáz és a gázolaj elégetéséből eredő hő kerül felhasználásra, a termelt hőt GJ mértékegységre történő átváltást követően kell az energiafelhasználási adatokhoz hozzászámítani. 

Milyen üzemanyag-felhasználás hagyható figyelmen kívül? 

A közlekedési, szállítási vagy mezőgazdasági termelési célú, villamos energiától és földgáztól eltérő formájú üzemanyag (pl. gázolaj) felhasználása figyelmen kívül hagyható a kötelezettség megállapítása során. 

Mérők alapján továbbszámlázott energia kinek az energiafelhasználásába számít bele? 

Ha mérő (almérő, bármely fogyasztásmérő vagy számláló műszer, költségmegosztó készülék, hőmennyiségmérő stb.) felhasználásával kerül mérésre a továbbadott energia a gazdálkodó szervezetek között, akkor a továbbadott energiamennyiség figyelmen kívül marad a továbbadó gazdálkodó szervezet vonatkozásában, az energetikai szakreferens igénybevételi kötelezettség alapjául szolgáló feltételek megállapítása kapcsán. Mérő (almérő, bármely fogyasztásmérő vagy számláló műszer, költségmegosztó készülék, hőmennyiségmérő stb.) nélkül továbbadott energia a továbbadó gazdálkodó szervezet energiafogyasztásának számít. 

Állami tulajdonú szervezeteknél is szükséges energetikai szakreferens igénybevétele? 

Az energiahatékonysági jogszabályok meghatározott energiafogyasztású gazdálkodó szervezetek számára teszik kötelezővé az energetikai szakreferens igénybevételét, és nem tesznek különbséget a gazdálkodó szervezet tulajdonosi köre szempontjából. 

Közintézményeknél is szükséges energetikai szakreferens igénybevétele? 

Az energiahatékonysági jogszabályok meghatározott energiafogyasztású gazdálkodó szervezetek számára teszik kötelezővé az energetikai szakreferens igénybevételét. Ha a közbeszerzésről szóló 2015. évi CXLIII. törvény szerinti ajánlatkérő, azaz közintézmény, a feladatait gazdálkodó szervezeti formában látja el és jogszabályban meghatározott energiafogyasztással rendelkezik, akkor köteles energetikai szakreferens igénybevételére. A közintézmények nem közhiteles adatbázisa elérhető az alábbi linken: http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/keres/ajanlatkerok/?teljes 

Mit jelent az, hogy az energetikai szakreferens munkajogilag, társasági jogilag független az őt igénybe vevő gazdálkodó szervezettől? 

Munkajogilag független: nem áll az adott gazdálkodó szervezettel munkaviszonyban – a munkaviszony fogalma a 2012. évi I. törvény rendelkezései alapján határozható meg. Társasági jogilag független: az energetikai szakreferens nem vezető tisztségviselője, nem tagja az adott gazdálkodó szervezetnek – ideértve a részvényest is –, valamint nem tagja a gazdálkodó szervezet felügyelőbizottságának. Ugyanez érvényes a kötelezett gazdálkodó szervezetnek a gazdálkodó szervezet formában működő energetikai szakreferenshez való viszonyában is. 

Ki és milyen határidővel köteles bejelenteni a szakreferensek igénybevételét? 

A jogszabály előírása alapján az igénybevételt követő 30 napon belül a szakreferens köteles bejelenteni az energetikai szakreferensi szolgáltatás létrejöttét. Az Ehat. tv. átmeneti rendelkezései alapján az energetikai szakreferensi tevékenység 2019. június 30-ig végezhető névjegyzékbe vétel nélkül. 

A szakreferensi jelentéssel kapcsolatosan van-e valamilyen formanyomtatvány, előírás? 

Az energetikai szakreferensi jelentések több típusát kell elkülöníteni. Egyrészt vannak olyan jelentések, amelyeket a szakreferens az őt igénybe vevő gazdálkodó szervezet számára készít. Ezek az alábbiak: - havi jelentés és - a havi jelentések alapján összefoglaló, minden év május 15-ig elkészítendő éves jelentés a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről. Ezekhez a jelentésekhez nem készül külön formanyomtatvány, tartalmi követelményeit a jogszabály rögzíti. Másrészt a törvényi előírás alapján az energetikai szakreferens közreműködik az Ehat. tv. 22/C. § szerinti, MEKH_ENHAT_VALLALAT nyomtatványon benyújtandó jelentés elkészítésében. Ezt a jelentést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal számára kell teljesíteni, amely tartalmazza az éves energiafelhasználás mértékéről, valamint a megvalósult energiahatékonysági intézkedésekkel, fejlesztésekkel, üzemeltetési megoldásokkal elért energiamegtakarítási adatokat. Ezen adatszolgáltatási kötelezettség tartalmi, formai követelményeit, határidejét a Hivatal állapítja meg rendelet formájában. 

Hogyan teljesíthető a honlapon való közzétételi kötelezettség, ha a gazdálkodó szervezet nem rendelkezik honlappal? 

Az Ehat. vhr. 7/A. § (2) bekezdés e) pontja alapján a szakreferensnek a tárgyévet követő év május 15-ig – függetlenül attól, hogy az érintett gazdálkodó szervezet rendelkezik-e honlappal vagy sem – el kell készítenie a gazdálkodó szervezet számára a havi jelentéseken alapuló éves jelentést. A gazdálkodó szervezet mindaddig, amíg nem rendelkezik a közzétételre alkalmas honlappal, addig 12 is köteles biztosítani az éves jelentései megismerhetőségét (pl. ügyfélforgalom számára nyitvaálló helyiségben kifüggesztéssel, ügyfelek részéről történő megkeresés esetén a jelentés átadása stb.). 

Hogyan történik a gazdálkodó szervezetek éves energiafogyasztási adatszolgáltatása? 

Az adatszolgáltatás ÁNYK-s nyomtatvány útján (MEKH_ENHAT_VALLALAT), elektronikus úton (Cégkapun vagy képviseletre jogosult Ügyfélkapuján) teljesíthető. A nyomtatvány letölthető a Hivatal energiahatékonysági honlapjáról: http://enhat.mekh.hu/index.php/2017/06/12/megjelent-az-eves-energiafogyasztas-bejelentesereszolgalo-nyomtatvany/ Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett gazdálkodó szervezet energetikai szakreferens igénybevételére köteles, az adatszolgáltatást a szakreferens köteles benyújtani a szervezet nevében. A beküldés módjára és a beküldésre jogosultakról szóló részletes tájékoztatás a MEKH_ENHAT_VALLALAT nyomtatvány kitöltési útmutatójában található. A kitöltési útmutató a Hivatal honlapjairól tölthető le és a nyomtatvány megnyitása után a jobb felső sarokban található „Kitöltési útmutató” gombbal, vagy az F1 billentyű lenyomásával nyitható meg. 

Mi a határideje a gazdálkodó szervezetek éves energiafogyasztási adatszolgáltatásának? 

Június 30.

Üzletember, Tanácsadás, Üzleti, Találkozó, Konferencia

Kérdések, segítség esetén bátran forduljon hozzám! 

Simon István

Taokedvezmeny.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://energiahatekony.blog.hu/api/trackback/id/tr5016473358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása