Társasági Adókedvezmény Mértéke, II. Példa – Fűtéskorszerűsítés
2021. március 23. írta: Simon I.

Társasági Adókedvezmény Mértéke, II. Példa – Fűtéskorszerűsítés

Egyik előző blogomban részleteztem, milyen beruházások esetén, és milyen intenzitással vehetőek igénybe TAO kedvezmények cégek számára energiahatékonysági beruházások után. Itt megtekinthető: https://energiahatekony.blog.hu/2021/03/20/energiahatekonysagi_beruhazasok_utan_jaro_tarsasagi_adokedvezmeny_cegek_szamara

Nézzünk egy konkrét és megvalósult példát, milyen megtakarításokkal számolhat egy cég, ha korszerűsíti az épületét!

Fűtéskorszerűsítés

Cég mérete: Nagyvállalat

Földrajzi elhelyezkedés: Nem Közép-Magyarország

TAO kedvezmény mértéke: 45 %

Rövid leírás:

A gyártó vállalat telephelyén a fellépő hőigényt korábban korszerűtlen, hagyományos fatüzelésű és földgáztüzelésű kazánok segítségével elégítették ki. A korábban beépített hőteljesítmény erősen túlméretezett volt, emellett a hőtermelő berendezések hatásfoka – korukból adódóan – jelentősen leromlott.

A rendszer nem csak az elavult technológia, hanem a túlméretezettség miatt is rendkívül energiapazarlóan üzemelt.  Jó döntés volt a korszerűtlen fatüzelésű, és földgáztüzelésű kazánok helyére modern, pellettüzelésű kazánok beépítése. A pelletkazánok nagy előnye a fatüzelésűekkel szemben az, hogy a pellet - méretéből adódóan – könnyen, vezérelt felhordócsiga segítségével adagolható a kazánba. A rendszert termosztát vezérli, mely érzékelve a hőmérséklet csökkenését jelet küld, mely hatására a pellet adagolásra, majd begyújtásra kerül, elindítva az égést. Az automatizált adagolásnak köszönhetően a rendszer képes emberi irányítás nélküli üzemelésre minimális veszteség mellett.  A fatüzelésű kazán hatásfoka 40 %, többek közt az amortizációból adódó hatásfokcsökkenés miatt. A beépített, korszerű pellettüzelésű kazánok hatásfoka pedig 92 %!

A korszerű vezérlő egységek már olyan szoftverekkel vannak ellátva, amelyeknek köszönhetően olyan kommunikációra képesek, amelynek köszönhetően táv- vagy épületfelügyletre kapcsolhatók, vezérelni képesek szivattyúkat, keverőszelepeket, amelyeknek köszönhetően tovább méréskelhető a fűtés energiafelhasználása. A beruházás során a hőtermelő és egyéb gépészeti elemek épületfelügyeleti rendszerbe történő illesztése megtörtént.

Beruházás összege: 48 000 000 Ft

Modern kazán és az új korszerűbb szabályozás miatti közelítő energia megtakarítás: 65 %

Megtakarított földgáz és tüzelőanyag költsége: 4 00 000 Ft/év

Várható megtérülési idő: 12 év

Várható megtérülési idő TAO kedvezmény igénybevételével: 6,6 év!

TAO kedvezmény mértéke: 48 000 000 Ft * 45 % = 21 600 000 Ft (mindig érdemes a könyvelővel, adótanácsadóval egyeztetni a beruházás elszámolhatóságát illetően!)

Elért éves végsőenergia megtakarítás mértéke: 750 GJ

AZ 750 GJ 55 %-át még érvényesítheti kedvezményként a 2021 január 1-től elindult Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben, ennek a mértéke előre pontosan még nem mondható meg, de nagyságrendileg 4 000 000 Ft-tól 12 000 000 Ft-ig terjedhet! Így a megtérülés ideje drasztikusan lecsökkenhet!

Környezetvédelem:

CO2 kibocsátás csökkenés: 35 tonna/év

A beruházás eredményeként a fűtési rendszer cseréjét követően csökkent az éves tüzelőanyag-felhasználás és költsége, megszűnt a fűtési célú földgázfelhasználás, javult a komfortérzet!

A részletekről egyeztessünk, és segítek minden kérdés megválaszolásában:

Simon István

www.taokedvezmeny.hu

Képek forrása:Pixabay.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://energiahatekony.blog.hu/api/trackback/id/tr2216474648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása